Aina ei tarvitse lähteä kauas nähdäkseen upeita paikkoja. Suomenkin luonnosta löytyy vaikka ja mitä ihmeellistä, kuten jo OSA 1 näytti. Tässä on 5 hienoa paikkaa, joissa kannattaa vierailla.

1. Rhodopuisto

Kahdeksan hehtaaria ja yli 3000 eri alppiruusuristeymää käsittävä alue on ehkä kauneinta, mitä Helsinki voi tarjoa. Kauneus on kuitenkin katoavaista, kukintaa kestää vain pari viikkoa kesäkuun puolivälissä.

2. Paavolan tammi

Paavolan tammea on tituleerattu Suomen kauneimmaksi puuksi, eikä suotta. Paikka, jolla se kasvaa on kuin satukirjasta ja liki seitsemän metriä ympärysmitaltaan oleva puu itsessään vetää hiljaiseksi.

3. Vallisaari Helsingissä

Villiä luontoa kokeakseen ei tarvitse poistua pääkaupungista. Nähtävää löytyy muutaman kilometrin päästä kauppatorilta. Vallisaari on ollut pitkään yleisöltä suljettu, joten se on saanut kasvaa rauhassa. Nyt paikkaa ollaan avaamassa yleisölle – viimeinkin!

4. Kolin hiekkasaaret

Kansallismaiseman tuntevat kaikki, mutta sille vertoja vetävä luonnonihme löytyy heti vierestä. Pielisjärven pohjassa kulkee kymmeniä kilometrejä pitkä harju, joka kohoaa pinnan yläpuolelle kapeina kaistaleina.

5. Getan rotkot

Läheltä rotkoja menee luontopolku, mutta upeimmat paikat kohdatakseen tulee astua polulta sivuun ja suunnata punaisen kallion repeämiin. Koluttavaa riittää tuntikausiksi.

Voit tutustua näihin kohteisiin tarkemmin osoitteesta:

retkipaikka.fi

Lue ensimmäinen osa täältä!

Tässä on upea videopätkä puusta, jonka oksille kerääntyy lintuja. Kaikki näyttää ihan tavalliselta ja jopa tylsältäkin – ennen kuin tuo valtava lintuparvi pörähtää yhtäaikaa lentoon. Näyttää kuin puu räjähtäisi. Mieletön!

Suomen luonnossa on myös salaisuuksina pysyneitä tai pidettyjä paikkoja. Kokosimme viisi erikoista, jollaista ei uskoisi kohtaavansa keskellä metsiämme.

1. Kauhua herättävä paholaiskivellä on omituinen kyky

Kivi on täynnä kummallisia koloja, joista muodostuvat valtavat kasvot. Sanotaan, että maahiset ovat kaivertaneet sen. Kovalla pohjoistuulella tämä merkillinen kivi huutaa, kuin urut soisivat, kun tuuli puhaltaa sen onkaloihin. Kiveä on pelätty ja palvottu. Saarelle ei ole uskallettu mennä ja jos on, niin kivelle on viety uhri.

2. Talonkokoinen lohkare uhkaa painovoimaa

Kummakivi on nimensä veroinen. Se on lohkare, joka on jäänyt keikkumaan jäätikön pyöristämälle kalliolle. Paikka on noteerattu ulkomaita myöten ja sen syntytapa jaksaa ihmetyttää kerta toisensa jälkeen.

3. Tässä luolassa uhkuu äitiluonnon naiseus

Ei tarvitse kovinkaan kaksimielistä ajattelua, että keksii, miltä Kirkkonummella sijaitseva Högbergetin luola näyttää. Luola on syntynyt kun jääkauden sulamisvedet ovat huuhtoutuneet valtavalla paineella kallionrakoon.

4. Jäätaidetta, johon ei pysty yksikään ihminen

Kammarimäen jääluola ei näytä kesällä kovin ihmeelliseltä, mutta talvi ja pakkanen loihtivat siitä epätodellisen kauniin paikan. Veden liike pysähtyy ja näyttää kuin jää valuisi mattoina ja puikkoina. Sadat ihmiset kulkevat paikan ohi joka päivä tietämättä, mitä aivan lähellä odottaisi.

5. Outo lähde pulppuaa luita ja verenpunaista vettä

Levänluhdassa on lähde, joka on kuuluisa siitä, että sen vesi muuttuu joka kevät verenpunaiseksi. Lähteen myös kerrotaan pulpunneen luita ikiajat. Kumpikin tarina on totta. Verenpunainen väri johtuu rautapitoisesta vedestä. Luut ovat peräisin lähteen paikalla olleeseen pieneen järveen haudatuista ihmisistä.

Voit tutustua näihin kohteisiin tarkemmin osoitteesta: retkipaikka.fi

Tiedätkö sen tunteen, kun uidessa nilkan ympärille tarttuu limainen ulpukanvarsi? Niinpä. Järvissä ei onneksi kuitenkaan elele mitään sen pelottavampaa kuin ne, mutta meressä kyllä. Tässä on listattuna mielenkiintoisia faktoja meristämme.

Ensinnäkin meri on niin syvä, ettemme edes tiedä, kuinka syvä se on.

Paine veden alla käy niin kovaksi, ettei ihminen pysty sukeltamaan montaa sataa metriä ilman, että tämä tapahtuu…

Suurin osa merestä näyttää tältä…

… mikä on ihan hyvä juttu, sillä pohjassa saattaa tulla vastaan jotain tällaista…

… tai kuoriaisia, jotka ovat ihmisen pään kokoisia…

… tai hämähäkkejä, joiden listimiseen ei riitä kirja vaan tarvittaisiin koko kirjahylly…

… tai ”pieniä” matoja, joita pystyisi käyttämään hyppynaruna…

… tai sitten viereen saattaisi uida tämä, mikä-ikinä-se-onkaan.

Lisäksi yllättävän monella otuksella on hampaat.

Meressä elää arviolta 80 % kaikista elävistä olennoista.

Koska merenpohjaan ei paista aurinko, siellä ei ole kasveja, joita syödä. Alla olevassa kuvassa meritähdet napostelevat valaanruhoa.

Eli siis kaikki omituiset otukset…

… etsivät jotain lihaisaa suuhunpantavaa.

Tai jäänteitä suuhunpantavasta, sillä tämä pohjasta pulppuava syövyttävä rikkikaasu tappaa sekunnissa.

Meressä sataa kakkaa. Ihan kirjaimellisesti.

Ja kaikki näyttää muutenkin epärealistiselta, kuten tämä kala, jonka silmät ovat nuo vihreät puolipallot. Ei siis ne kaksi silmän näköistä reikää siinä alapuolella, sillä ne ovat sieraimet.

Tiedemiehet ovat tutkineet merestä ehkä noin 5 % tähän mennessä…

… joten siellä voi oikeasti vaania ihan mitä vaan.

Lähde: epicdash.com

Mikko Lagerstedt on itseoppinut valokuvaaja, joka on kerännyt huiman suosion netissä, eikä ihme. Mikko kuvaa pääosin öisin ja hän on erikoistunut ottamaan valokuvia taivaasta ja suomalaisista maisemista.

Mikko innostui ensimmäisen kerran valokuvaamisesta kesäiltana, jolloin hän oli ajamassa sukulaisensa mökille. Sateisen päivän jälkeen aurinko alkoi paistamaan ja sumu nousi pellolle. Mikon oli pysähdyttävä ja tallennettava tuo kaunis hetki kameralle. Samaan aikaan hän tajusi haluavansa ikuistaa tämänkaltaisia hetkiä lisää.

”Luon tunnelmallisia maisemakuvia, joiden tarkoitus on siirtää kuvan katsoja maiseman keskelle.”

Lähde: www.mikkolagerstedt.com 

Lisää kuvia voi katsoa Mikon Facebookista ja Instagramista.