Suomen luonnossa on myös salaisuuksina pysyneitä tai pidettyjä paikkoja. Kokosimme viisi erikoista, jollaista ei uskoisi kohtaavansa keskellä metsiämme.

1. Kauhua herättävä paholaiskivellä on omituinen kyky

Kivi on täynnä kummallisia koloja, joista muodostuvat valtavat kasvot. Sanotaan, että maahiset ovat kaivertaneet sen. Kovalla pohjoistuulella tämä merkillinen kivi huutaa, kuin urut soisivat, kun tuuli puhaltaa sen onkaloihin. Kiveä on pelätty ja palvottu. Saarelle ei ole uskallettu mennä ja jos on, niin kivelle on viety uhri.

2. Talonkokoinen lohkare uhkaa painovoimaa

Kummakivi on nimensä veroinen. Se on lohkare, joka on jäänyt keikkumaan jäätikön pyöristämälle kalliolle. Paikka on noteerattu ulkomaita myöten ja sen syntytapa jaksaa ihmetyttää kerta toisensa jälkeen.

3. Tässä luolassa uhkuu äitiluonnon naiseus

Ei tarvitse kovinkaan kaksimielistä ajattelua, että keksii, miltä Kirkkonummella sijaitseva Högbergetin luola näyttää. Luola on syntynyt kun jääkauden sulamisvedet ovat huuhtoutuneet valtavalla paineella kallionrakoon.

4. Jäätaidetta, johon ei pysty yksikään ihminen

Kammarimäen jääluola ei näytä kesällä kovin ihmeelliseltä, mutta talvi ja pakkanen loihtivat siitä epätodellisen kauniin paikan. Veden liike pysähtyy ja näyttää kuin jää valuisi mattoina ja puikkoina. Sadat ihmiset kulkevat paikan ohi joka päivä tietämättä, mitä aivan lähellä odottaisi.

5. Outo lähde pulppuaa luita ja verenpunaista vettä

Levänluhdassa on lähde, joka on kuuluisa siitä, että sen vesi muuttuu joka kevät verenpunaiseksi. Lähteen myös kerrotaan pulpunneen luita ikiajat. Kumpikin tarina on totta. Verenpunainen väri johtuu rautapitoisesta vedestä. Luut ovat peräisin lähteen paikalla olleeseen pieneen järveen haudatuista ihmisistä.

Voit tutustua näihin kohteisiin tarkemmin osoitteesta: retkipaikka.fi

Tiedätkö sen tunteen, kun uidessa nilkan ympärille tarttuu limainen ulpukanvarsi? Niinpä. Järvissä ei onneksi kuitenkaan elele mitään sen pelottavampaa kuin ne, mutta meressä kyllä. Tässä on listattuna mielenkiintoisia faktoja meristämme.

Ensinnäkin meri on niin syvä, ettemme edes tiedä, kuinka syvä se on.

Paine veden alla käy niin kovaksi, ettei ihminen pysty sukeltamaan montaa sataa metriä ilman, että tämä tapahtuu…

Suurin osa merestä näyttää tältä…

… mikä on ihan hyvä juttu, sillä pohjassa saattaa tulla vastaan jotain tällaista…

… tai kuoriaisia, jotka ovat ihmisen pään kokoisia…

… tai hämähäkkejä, joiden listimiseen ei riitä kirja vaan tarvittaisiin koko kirjahylly…

… tai ”pieniä” matoja, joita pystyisi käyttämään hyppynaruna…

… tai sitten viereen saattaisi uida tämä, mikä-ikinä-se-onkaan.

Lisäksi yllättävän monella otuksella on hampaat.

Meressä elää arviolta 80 % kaikista elävistä olennoista.

Koska merenpohjaan ei paista aurinko, siellä ei ole kasveja, joita syödä. Alla olevassa kuvassa meritähdet napostelevat valaanruhoa.

Eli siis kaikki omituiset otukset…

… etsivät jotain lihaisaa suuhunpantavaa.

Tai jäänteitä suuhunpantavasta, sillä tämä pohjasta pulppuava syövyttävä rikkikaasu tappaa sekunnissa.

Meressä sataa kakkaa. Ihan kirjaimellisesti.

Ja kaikki näyttää muutenkin epärealistiselta, kuten tämä kala, jonka silmät ovat nuo vihreät puolipallot. Ei siis ne kaksi silmän näköistä reikää siinä alapuolella, sillä ne ovat sieraimet.

Tiedemiehet ovat tutkineet merestä ehkä noin 5 % tähän mennessä…

… joten siellä voi oikeasti vaania ihan mitä vaan.

Lähde: epicdash.com

Mikko Lagerstedt on itseoppinut valokuvaaja, joka on kerännyt huiman suosion netissä, eikä ihme. Mikko kuvaa pääosin öisin ja hän on erikoistunut ottamaan valokuvia taivaasta ja suomalaisista maisemista.

Mikko innostui ensimmäisen kerran valokuvaamisesta kesäiltana, jolloin hän oli ajamassa sukulaisensa mökille. Sateisen päivän jälkeen aurinko alkoi paistamaan ja sumu nousi pellolle. Mikon oli pysähdyttävä ja tallennettava tuo kaunis hetki kameralle. Samaan aikaan hän tajusi haluavansa ikuistaa tämänkaltaisia hetkiä lisää.

”Luon tunnelmallisia maisemakuvia, joiden tarkoitus on siirtää kuvan katsoja maiseman keskelle.”

Lähde: www.mikkolagerstedt.com 

Lisää kuvia voi katsoa Mikon Facebookista ja Instagramista.

Disney-elokuvista ja sarjakuvista tuttuja maisemia on mahdollista nähdä eri puolilla maailmaa. Joskus tällaisiin paikkoihin on hyvä mennä rentoutumaan kaupungin hulinasta. On ihanaa, kuinka mieli lepää tämän kaiken kauneuden keskellä ja stressikin tuntuu kummasti vain katoavan. Jos on siis mahdollisuus, kannattaa lähteä ulos ihailemaan kauniita maisemia, sillä niitä löytyy myös Suomesta lähes loputtomasti.

1. Englanninsinililjat ovat vallanneet metsän BelgiassaBelgialaisessa ”Halle”-nimisessä metsässä voi nauttia taianomaisesta näystä. Suomessa samankaltaisen ilmiö näkee yleensä keväällä, kun valkovuokot peittävät maan suureksi valkoiseksi matoksi.

2. Arashiyama-niminen bambumetsä KyotossaTämä suomalaisen mielestä hieman eksoottinen näky löytyy Japanista. Metsään on rakennettu monia teitä, jotka luovat upeat puitteet pienelle patikointiretkelle.

3. Rio Maggiore, ItaliaTämä pieni kylä on kuin suoraan sadusta. Paikka tarjoaa upeat puitteet ruoan ystäville, kalastajille sekä rentoutumiseen Välimeren rannalla.

4. Tyynellä valtamerellä sijaitseva Palau
Palau on valtio Tyynellä valtamerellä. Se koostuu kuudesta saariryhmästä. Turkoosi vesi, valkoinen hiekka, luonnon kauneus ja lämmin ilmasto luovat lähes epätodellisen fiiliksen, joka tulisi kokea edes kerran elämässä.

5. Kroatiassa sijaitseva kansallispuistoKroatiassa sijaitseva Plitvicen kansallispuisto on yksi maailman kauneimmista. Alue on kuulunut UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuodesta 1979 alkaen. Plitvicen henkeäsalpaavat maisemat muodostuvat 16 järvestä, jotka muodostavat matkallaan lukemattomia vesiputouksia.

6. Kiinalainen puutarha, Peking


Kiinalaisessa puutarhassa kaikki on suunniteltu ja toteutettu erittäin pieniä yksityiskohtia noudattaen. Eriväriset kukat, upeat rakennukset ja niiden välissä virtaava vesi luovat uniikin ympäristön, jota ei muualla maailmassa voi kokea.

7. Cenotet MeksikossaKyseiset luonnonilmiöt ovat muodostuneet tuhansien vuosien saatossa, kun vesi on kaiveranut tiensä kallion sisään. Cenotet ovat erittäin kauniita, mutta ne samalla tarjoavat sukeltajille upeita mahdollisuuksia tehdä sukellusretkiä.

8. Aavemaiset hylyt, Venäjä

Ihmisten rakentamasta aluksesta on tullut nyt eläinten valtakunta. Sadat kalalajit ja kasvit ovat hyödyntäneet laivan tuoman suojan ja käyttävät nyt sitä turvanaan ja kotinaan.

9. Islannin suloiset mökit


Nämä Islannissa sijaitsevat mökit ovat todella suloinen näky keskellä karua, mutta kaunista luontoa. Mökkien ympärille on aikoinaan tarkoituksella annettu kasvaa ruohoa ja sammalta, sillä ne ovat toimineet loistavina lämmön eristäjinä.

10. Phraya Nakhon luola, Thaimaa


Temppeli rakennettiin luolan pohjalle vuonna 1890, kun kuningas Chulalongkorn tuli käymään siellä. Temppelin luo on vaikea päästä, minkä vuoksi vain harva vaivautuu sinne menemään. Kun paikalle kuitenkin pääsee, niin näky on kaiken vaivan arvoinen.

Kuvat: Fotolia

Fakta on se, että ilman kasveja ei olisi paljon mitään muutakaan tällä planeetalla. Mutta koska se aina välillä unohtuu, on hyvä muistutella itseään, miten tärkeää kaikki vihreä oikeasti onkaan.

Daniel Csoboton makrokuvannut kasvien elämää sieministä upeiksi kukiksi. Hän on löytänyt videollaan käyttämänsä kasvit pihaltaan ja pyörämatkansa varrelta töistä tullessaan. Maailma on kyllä ihmeellinen.