Vaikka moni meistä tietää liikakalastuksesta, harva silti ymmärtää käytännössä sen aiheuttamien tuhojen määrää valtamerillä. Tämä animoitu lyhytelokuva käsittelee kiistatonta asiaa siitä, miksi liikakalastukseen pitää puuttua ja kuinka meillä on vielä mahdollisuus muutokseen.

Meri on suurin ravinnonlähde ihmisille, ja yli 2,1 miljardia ihmistä maailmassa ansaitsee elantonsa kalastamalla. Tutkijat sanovat kalan määrän vähentyneen viimeisen 60 vuoden aikana lähes 90 prosenttia. Jos kalastukseen ei puututa ja määrät pysyvät ennallaan, kalat häviävät kokonaan maapalloltamme.

Tavallisten koukkujen lisäksi kalastusalukset käyttävät pussimaista verkkoa, jonka tilavuus vastaa neljän jalkapallokentän pinta-alaa, ja sen sisälle mahtuisi 13 jumbojettiä. Yksi tälläinen verkko voi kerätä 500 tonnia kalaa päivässä.

Ravunpyytäjien pyydyksissä 80-90 % saaliista on kalaa, mitä pyytäjät eivät tarvitse ja heittävät kaiken kalan pois. Näin ollen yhden kilon rapusaalista kohden 9 kiloa kalaa kuolee aivan turhaan. Kaloja myös farmataan, mutta farmikaloja syötetään pienemmillä kaloilla. Siten kalojen ravinnoksi joutuvat kalat muuttuvat vertauskuvallisesti vain isoiksi farmikaloiksi – Se ei tuota lisää kalaa meriin.

Vain muutaman vuoden sisällä lain säätämä kalastusmäärä on kasvanut kuusinkertaiseksi. Vaikka suuret kalamäärät tuottavat hyvin rahaa, koituu liikakalastus silti kalojemme kohtaloksi ja mahdollinen sukupuuttoon kuoleminen voi tapahtua jo 50 vuoden sisällä.

Sisiliassa purkautunut tulivuori on aiheuttanut erikoisen ilmiön, sillä kiviä sataa taivaalta. Kivet ovat peräisin purkautuneesta tulivuoresta, joka on sylkenyt tuhkan yläilmoihin. Autot, talot ja tiet ovat täysin mustien kivien ja tuhkan peitossa, myös ihmiset pitävät sateenvarjoja kävellessään kaduilla.

Onneksi kivet eivät kuitenkaan ole suurempia, sillä muuten vahingot olisivat huomattavasti suurempia.

Hidaslori on puoliapinalaji, jota tavataan Aasiassa. Hidaslorit ovat vain 35cm pituisia ja niillä on harmaa turkki ja lyhyet raajat, sekä pieni pää ja pienet korvat.

Suloisia kyseisistä eläimistä tekee se, että ne niillä on ihastuttavan näköiset silmät. Videolla lori syö riisipalloja ja saa ihmiset rakastumaan siihen vain olemalla oma itsensä.

There are many funny differences between women and men. You can see them in everyday situations. Next time, when you have a fight with your couple, try to remember these pictures!


Tornadot ovat USA:ssa suuri onglema, sillä ne aiheuttavat kuolemia ja satojen miljoonien dollarien vahinkoja vuosittain. Tornadot syntyvät tyypillisesti ukkospilvien yhteydessä, jossa eri ilmakerroksissa tuulet puhaltavat eri nopeuksilla ja eri suuntiin. Tornadot kestävät muutamista minuuteista jopa tunteihin.

Videolla näet tilanteen, joka olisi jokaiselle painajaismainen. Suuri tornado käytännössä jyrää perheen talon maantasalle, mutta onneksi sisällä olleelle miehelle ja naiselle ei käynyt kuinkaan. Pariskunta toimi myös viisaasti jäädessään talon sisälle suojaan.

Evästevalinnat