Kahdeksan vuotta sitten 85-vuotias taiteilija Paul Smith menehtyi. Hän kuitenkin jätti jälkeensä jotain kaunista, josta ihmiset puhuvat vielä tänäkin päivänä.

Paul Smith syntyi vuonna 1921 Pennsylvaniassa. Jo syntymästään asti hän kärsi spastisesta CP-vammasta, joka vaikeutti hänen elämäänsä. Hän menetti kehonsa hallinnan kokonaan, jonka vuoksi Paul ei pystynyt puhumaan, liikkumaan, saatika näyttämään tunteitaan. Yksi vahvuus hänellä kuitenkin oli, joka paljastui jo varhaisessa iässä, kun Paul sai kirjoituskoneen eteensä.

Paul Smith pystyi luomaan upeita taideteoksia kirjoituskoneen avulla, vain kymmenellä eri näppäimellä. Teokset ovat niin upeita, että niitä on vaikea uskoa edes oikeiksi. Taiteen tekemisestä oli tullut Paulille rakas harrastus, jota hän jatkoi intohimoisesti kuolemaansa saakka.

Oheinen kuvasarja todistaa, mitä tapahtuu, kun ihminen lasketaan vapaaksi kaduille poseerailemaan patsaiden kanssa. Osalla on kohtalaisen kova läheisyyden kaipuu, osa hassuttelee muuten vain, osa ei itsekään tiedä, mitä tekee.

Mutta ei se väärin ole!

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

Lähde

14-vuotias Jonathan Pitre sairastaa Epidermolysis Bullosa -nimistä ihotautia. Tämä on yksi kivuliaimmista tiedossa olevista sairauksista, eikä siihen ole parantavaa hoitokeinoa. Nuoria henkilöitä, joilla kyseinen sairaus on, kutsutaan ”perhoslapsiksi”, sillä heidän ihonsa on yhtä herkkä kuin perhosen siivet. Epidermolyysistä huolimatta Jonathan herää jokaiseen uuteen aamuun innokkaana.

Jonathanilla on kipuja jatkuvasti, eikä mikään pysty helpottamaan hänen oloaan edes yön ajaksi. Sinnikäs nuorimies on kuitenkin oppinut elämään asian kanssa. Tavalliset arkipäivän asiat voivat olla Jonathanille haastavia. Peseytyminen on kivuliasta, mutta pakollista vähintään joka toinen päivä. Pesun jälkeen hänen ihoaan suojaavat siteet on vaihdettava, jossa saattaa kestää jopa yli kolme tuntia. Myös syöminen ja juominen sattuu, sillä rakkuloita ja ihovaurioita on myös hänen kurkussaan.

Urheilua rakastava Jonathan ei pysty pelaamaan sairautensa vuoksi, mikä turhauttaa häntä suuresti. Hän on yrittänyt harrastaa urheilua, mutta jokaisesta pelistä toipuminen vei liikaa aikaa ja voimia. Jonathan keskittyykin nyt vain fanittamaan joukkueita ja katsomaan pelejä sivusta. Poika on saanut suurta huomiota osakseen tunnetuilta jääkiekkopelaajilta ja päässyt tapaamaan heitä kasvotusten.

Henkilö, jolla on epidermolyysi, elää harvoin yli 30-vuotiaaksi. Parantumattomasta sairaudesta kärsivä Jonathan yrittää silti pysyä positiivisena. ”Välillä ajattelen kuolemaa, mutta se on osa tätä sairautta. Se on realismia, joka on kohdattava ja hyväksyttävä. Kuolemaa ajatellessani yritän kuitenkin nopeasti saada ajatukset muualle. Saatan elää vaikka 100-vuotiaaksi, kukaan ei voi tietää. En kuitenkaan koskaan aio lopettaa taistelua, vaan elän jokaisen päivän täysillä”, Jonathan kertoo.

Keskivertokokkaaja käyttää foliota suojaamaan ruokaa joko uunissa tai jääkaapissa. Toiset käärivät eväsleipänsä siihen. Mutta foliosta on moneksi muuksikin!

Tässä on esiteltynä seitsemän tosi näppärää kikkaa, jotka helpottavat monissa arkipäivän ongelmissa.

1.

Jos grilli on likainen eikä sen puhdistamiseen ole harjaa…

… ryttää foliota ja hankaa sillä lika pois.

2.

Silittämisen nopeuttamiseksi laita laudalle foliota…

… peitä se kankaalla…

… ja silitä paita, koska nyt se siliää samalla molemmilta puolilta.

3.

Jos sohvan liikuttaminen on vaikeaa…

… laita sen jalan alle foliota…

… ja sohva liukuu matolla sutjakkaasti.

4.

Kun ruoanlaitossa tulee ylimääräistä rasvaa…

… kaada se foliosta tehtyyn kuppiin ja anna kovettua.

Näin voit heittää sen siististi pois.

5.

Kun tarvitset suppiloa, tee se kätevästi foliosta!

Kuvat: Kuvakaappaus videolta

Kuva: Lifehacker.co

6.

Jos sinulta puuttuu isoja paristoja…

… laita foliota täytteeksi ja käytä pientä paristoa.

Kuvat: Kuvakaappaus videolta

Kuva: Sara Linna

7.

Lahjapaperi hukassa? Paketoi foliolla.

Kuva: Frugaliciousmarie.com

Tässä vielä video:

Tässä on Emerson. Se on kokenut kovia elämässään. Koira kärsi henkisestä ja fyysisestä väkivallasta omassa kodissaan, ja se karkasi jatkuvasti omistajiltaan etsien suojaa. Sitä lyötiin ja pidettiin nälässä. Se ei saanut rakkatta mistään ja sai rangaistuksia karkailusta. Viimeisen kerran kun Emerson karkasi, omistajat tekivät fiksun ratkaisun eivätkä hakeneet enää koiraa kotiin. Onneksi. Koira löysi apua ja pääsi osaavien ihmisten hoiviin.

Eläinlääkärillä huomattiin, että Emersonin jalka oli pahasti vaurioitunut, sekä jalasta puuttui nahkaa ja lihasta. Lisäksi sillä oli enää muutama hammas jäljellä, ja sen luottamiskyky ihmisiin oli kadonnut. Sitä pelotti. Eläinlääkärit yrittivät pelastaa koiran jalan, mutta valitettavasti se oli liian pahasti tulehtunut, joten ainoaksi ratkaisuksi jäi amputaatio.

Vaikka Emersonilla onkin nyt vain kolme jalkaa, ei siitä ole koskaan ennen huokunut vastaavanlaista iloisuutta ja onnea. Koira löysi uuden kodin ja sai sieltä paljon hellyyttä ja huolenpitoa – sekä paljon koiraystäviä, joita sillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut. Se oppi luottamaan uudestaan ihmisiin ja pystyy kerrankin nauttia elämästään ilman pelkoa.

Evästevalinnat